Rejs ansvarligt

- socialt, økonomisk og miljømæssigt

Våre gode råd for å reise ansvarlig

Vi lever i en globalisert verden hvor det å reise er en stor del av hverdagen. Dette gjelder både når vi reiser på ferie privat, når vi skal på forretningsreise og når vi reiser ut i verden for å yte humanitær hjelp. Men vi vet også at reiser påvirker klimaet og planeten vår. I Unitas mener vi at vi som reisebyrå har et ansvar for å bidra til en mer bærekraftig verden, slik at verdens reisemål også eksisterer i fremtiden. Vi mener ikke at vi skal reise mindre. I stedet mener vi at vi må reise mer samfunnsansvarlig. På denne siden kan du lese våre råd om hvordan du kan reise mer ansvarlig – både sosialt, økonomisk og miljømessig.

Vi vurderer bærekraft i alle aspekter av virksomheten vår. Dette gjelder både internt i huset og i samarbeid med leverandører og i vår dialog med kunder. Vi oppfordrer også våre kunder til å reise mer ansvarlig, slik at fremtidige generasjoner kan ha samme glede av å reise som vi har.

Å reise ansvarlig trenger ikke å være en stor omveltning. Det handler om å vise sunn fornuft, oppføre seg anstendig og behandle mennesker og miljø med respekt. Dette innebærer at vi som mennesker endrer enkelte ting i reisemønsteret vårt, slik at våre reiser i stedet kan ha en positiv innvirkning på lokalmiljøet. Det er ikke bare bra for miljøet og lokalbefolkningen, men gir også nye opplevelser, så vi får mer ut av våre reiser

Reise ansvarlig – sosialt

Reise med innsikt

Vi anbefaler at du gjør deg kjent med lokal kultur, religion og politiske forhold før du reiser til et nytt land. Dette gjør det lettere for deg å opptre respektfullt og i samsvar med lokale normer og regler.

Møt de lokale på øyenivå

Hvis du føler for det, gjør deg kjent med språket, lær noen vanlige fraser og bruk dem! Det vil gi deg et dypere innblikk i reisemålet, og lokalbefolkningen deler gjerne tips og råd om for eksempel lokale aktiviteter, spisesteder, markeder eller andre steder det er verdt å utforske.

Observer oppførselen til de lokale og opptre som dem

Andre kulturer kan ha andre måter å gjøre ting på. Det kan være ulike vilkår for tid, regler om kjole, adresse osv. Bruk sunn fornuft og oppfør deg som du forventer at besøkende skal gjøre i hjemlandet ditt.

Vi tar en avstand

Unitas Reiser tar avstand fra barnearbeid, barnemishandling, sexturisme og diskriminering, og vi oppfordrer våre reisende til å gjøre det samme.

Reise ansvarlig – økonomisk

Bruk lokale leverandører

Du får mest mulig ut av reisen når du bor, spiser og handler lokalt. På den måten går pengene dine til stedet du besøker og kan ha en positiv innvirkning på lokalsamfunnet. Samtidig bidrar du til å bevare tradisjonell kultur og folklore. Når du handler lokalt sparer du også på CO2-utslippene fra importerte varer.

Vær rimelig, når du forhandler om prisen

Du kan ofte gjøre en god handel når du besøker de lokale markedene. Husk å være høflig og vise respekt når du pruter om prisen. Følg de lokale skikkene og få en følelse av prisnivået. Et lite beløp for deg kan være mye penger for den lokale selgeren.

Unitas_CSR_Uganda

Støtt lokale veldedighetsprosjekter

Vi oppfordrer deg til å støtte spesifikke veldedighetsprosjekter i området i stedet for å gi til tiggere på gaten. På denne måten kan du både hjelpe flere og sikre en mer langsiktig effekt.

Reise ansvarlig – miljømessig

Forbruk med omtanke

Du kan bidra positivt til miljøet ved å redusere forbruket av vann, varme og strøm. Husk å slå av lyset når du forlater hotellet. Unngå unødvendig bruk av klimaanlegg.

.De fleste overnattingssteder oppfordrer til ikke å skifte sengetøy og håndklær hver dag. Du kan også ta med din egen gjenbrukbare drikkeflaske og pose for å spare på plasten.

Velg miljøvennlig transport

Uansett hvilken transportmåte du velger, oppfordrer vi deg til å kompensere for reisen. De er busser og tog mest miljøvennlige transportformer. Reiser du med buss eller tog er klimakompensasjon automatisk inkludert i prisen. Reiser du med fly, formidler vi klimakompensasjon gjennom Folkekirkens Nødhjælp og CO2-kompensasjon via GreenSeat.

Respekter og bevar naturområder

Vi anbefaler at du følger gjeldende regler når du besøker unike naturområder. Det er avgjørende at vi kan sørge for at stedene beholder sin natur og verdi for både lokale og fremtidige besøkende.

Ville dyr

Unngå så langt det er mulig å påvirke naturen negativt. Unitas Reiser prioriterer forretningspartnere som behandler ville dyr ordentlig og ber våre reisende om å gjøre det samme.

Bærekraftig overnattning

Stadig flere hoteller jobber for å bli mer bærekraftige. Unitas Reiser tilbyr ulike typer bærekraftig overnatting. Ta kontakt med din reisekonsulent for å høre om mulighetene og finne overnatting som passer dine ønsker.


Unitas Reisers bærekraftspolicy

Som reisebyrå har vi et ansvar og et ønske om å sikre at også fremtidige generasjoner kan dra nytte av å reise. Vi har derfor utarbeidet en bærekraftspolicy som dekker både våre interne arbeidsprosesser og vårt samarbeid med leverandører og andre samarbeidspartnere.

Det betyr blant annet at vi velger våre forretningspartnere med omhu, at vi behandler lokalbefolkningen på våre destinasjoner med respekt, og at vi oppfordrer våre kunder til å reise ansvarlig.
Som en del av vår bærekraftsreise har vi blitt godkjent som Travelife Partner.

Foto: Mikkel Østergaard

Vårt klimaprosjekt i Uganda

Vi tilbyr å formidle kompensasjon tilsvarende mengden CO2 som slippes ut i forbindelse med reisen din. Pengene skal blant annet brukes i vårt klimaprosjekt i Uganda, som vi driver i samarbeid med Folkekirkens Nødhjælp. Klimatiltak handler dels om å plante trær og avlinger, dels om å investere i klimatilpasning i områdene der klimaendringene allerede har satt sine spor. Erstatningen har altså både en sosial og miljømessig perspektiv

Travelife Partner

I februar 2016 ble vi godkjent som Travelife Partner av Travelife. Travelife har som mål å promoterebærekraft i reiselivsbransjen. Som Travelife-partner har vi blitt anerkjent for å fokusere på bærekraft og for å oppfylle grunnleggende krav innen CSR.

Vi er stolte af at være Travelife Partner og arbejder nu mod næste skridt; at blive Travelife Certificeret.

Vil du vite mer om vårt arbeid med CSR, bærekraft og klimakompensasjon?

Les mer om vårt arbeid med bærekraft ved å klikke på bildene nedenfor.